Panasonic otvara fabriku u Svilajncu

Bez autora
Jun 15 2010

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin izjavio je Tanjugu da će sutra biti potpisan memorandum o razumevanju "sa jednom inostranom kompanijom o investicijama u pogone u zapadnoj Srbiji" i najavio da kompanija Panasoniv planira otvaranje fabrike u Svilajncu, u vrednosti oko 15 miliona evra, gde će zaposliti oko 500 radnika. U međuvremenu je Tanjugu dostavljena najava o tom predugovoru, koji će sutra u Loznici potpisati ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, predsednik i vlasnik kompanije Golden lady Nerino Grasi i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, a radi se o izgradnji fabrike u tom gradu na Jadru. Radi se o kapitalno intenzivnijoj investiciji Panasonika, veličine do 15 miliona evra koja bi trebalo da angažuje 300 do 500 radnika. Ta investicija će biti realizovana fazno i mnogi konačni odgovori prosto zavise od tržišnih uslova u periodu koji je pred nama. Japanski Panasonic posluje u Češkoj i u Mađarskoj i strane kompanije često vole da budu konzervativne prilikom podnošenja zahteva SIEPI, to jest, radije vole da potcene svoje mogućnosti.

Panasonic otvara fabriku u SvilajncuDirektor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin izjavio je Tanjugu da će sutra biti potpisan memorandum o razumevanju "sa jednom inostranom kompanijom o investicijama u pogone u zapadnoj Srbiji" i najavio da kompanija Panasoniv planira otvaranje fabrike u Svilajncu, u vrednosti oko 15 miliona evra, gde će zaposliti oko 500 radnika.

Laganin nije želeo da iznosi više detalja o sutrašnjem potpisivanju memoranduma o razumevanju, pošto se radi o poslovnom odnosu sa stranom kompanijom.

U međuvremenu je Tanjugu dostavljena najava o tom predugovoru, koji će sutra u Loznici potpisati ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, predsednik i vlasnik kompanije Golden lady Nerino Grasi i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, a radi se o izgradnji fabrike u tom gradu na Jadru.

Govoreći o najavljenoj investiciji Panasonika, čija bi realizacija trebalo da počne u narednim nedeljama, Laganin je objasnio da se radi kapitalno intenzivnijoj investiciji, veličine do 15 miliona evra koja bi trebalo da angažuje 300 do 500 radnika, napominjući da će ta investicija biti realizovana fazno "i mnogi konačni odgovori prosto zavise od tržišnih uslova u periodu koji je pred nama".

Laganin je podsetio da japanski Panasonic posluje u Češkoj i u Mađarskoj i dodao da strane kompanije često vole da budu konzervativne prilikom podnošenja zahteva SIEPI, to jest, radije vole da potcene svoje mogućnosti.

"Što se tiče sektorskog interesovanja, mogu da kažem da strane kompanije pokazuju izuzetno dobru zainteresovanost kada je u pitanju automobilska industrija", kazao je novi direktor SIEPA i dodao da, sa druge strane, postoje sektori u kojima je srpska privreda tradicionalno jaka, kao što je sektor prehrambene industrije, gde takođe postoji interesovanje kompanija iz drugih država.

Interesovanje za ulaganje u Srbiju je veoma značajno i u metalskom sektoru i u tekstilnoj i u prehrambenoj industriji, naveo je Laganin.

Podsećajući da je prošle nedelje otvorena fabrika Kronošpan u Lapovu, kao izuzetno značajan investicioni projekat za drvnu industriju, Laganin je naglasio da se radi o lideru u proizvodnji ploča od iverice i veoma rentabilnoj multinacionalnoj kompaniji koja će sigurno doprineti i dolasku novih kompanija iz drvne industrije, ali i otvaranju novih poslova za naše kompanije koje već posluju u tom segmentu i indirektnom angažovanju novih zaposlenih kroz saradnju sa tom kompanijom.

To je bila dobra prilika da se razgovara i o daljim planovima kompanije Kronošpan na našem tržištu i ono što su srpski zvaničnici imali priliku da čuju zvuči više nego ohrabrujuće, jer ta kompanija ima nameru da reinvestira u Srbiju, kazao je Laganin i dodao da su takvi primeri najbolja potvrda dobre investicione klime i dobrog investicionog režima.

"Mi danas, po evidenciji kojom raspolaže SIEPA, imamo oko 80 kompanija koje kruže našom zemljom i interesuju se za različite moguće oblike saradnje. Ja se iskreno nadam da ćemo, u nedeljama koje su pred nama, biti u prilici da promovišemo velike izvozne poslove", nagovestio je Laganin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik